Για την πλοήγηση

header image

Παιδοψυχίατρος

Η Παιδοψυχιατρική, είναι η ειδικότητα της ιατρικής που ασχολείται με τα παιδιά «στην ανάπτυξη», σε ηλικία από 0 έως 18, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάζουν διαταραχές άγχους, ύπνου, διάθεσης, διαταραχές στη συμπεριφορά, διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία κλπ.), προβλήματα εγκόπρισης και ενούρησης, διαταραχές στη μάθηση - μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές του λόγου, γνωστικές δυσκολίες, υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής, εξαρτήσεις, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές - αυτισμό, καθώς επίσης και ψυχώσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ο Παιδοψυχίατρος μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να ξεκαθαρίσουν αμφιβολίες σε σχέση με το «φυσιολογικό» ή όχι κάποιας κατάστασης που αφορά το παιδί τους και βοηθά την οικογένεια συμβουλευτικά σε θέματα ανατροφής, με σκοπό την καλλιέργεια ενός καλού οικογενειακού κλίματος. Επίσης μπορεί να παρεμβαίνει συμβουλευτικά σε θέματα που αφορούν το σχολικό περιβάλλον.

Η λέξη Παιδοψυχίατρος, δεν θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς. Η αξιολόγηση ενός παιδιού από Παιδοψυχίατρο είναι πολύ σημαντική για τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιων συμπτωμάτων και την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση τους.

Ο Παιδοψυχίατρος εργάζεται σε συνεργασία με άλλους ειδικούς (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Επισκέπτες Υγείας), με σκοπό την σφαιρική αξιολόγηση και τον σωστό θεραπευτικό σχεδιασμό.
Κατά περίπτωση συμπληρώνει, συντονίζει και εποπτεύει το θεραπευτικό έργο άλλων επαγγελματιών. Παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές και υποστήριξη σε ενήλικες, ειδικότερα όσον αφορά το παιδαγωγικό μέρος του ρόλου τους σαν γονείς. Παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών κρίσεων. Εργάζεται προληπτκά για τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών και εφήβων με υψηλό κινδύνο να εμφανίσουν ψυχιατρικές διαταραχές και προχωρεί σε προληπτικές ενέργειες και δράσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ευημερία και την εκπαίδευση παιδιών και νέων ατόμων. Παρεκκλίσεις από τη φυσιολογική ψυχοκινητική/γνωστική ανάπτυξη (νοητική υστέρηση), Ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές της ομιλίας και της γλώσσας ή της κινητικής λειτουργίας, Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, σύνδρομο Asperger, σύνδρομο Rett, αποδιοργανωτική διαταραχή της παιδκής ηλικίας), Τραυλισμός, Ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές των σχολικών ικανοτήτων (μαθησιακές δυσκολίες), Υπερκινητικότητα, Διαταραχές ελαττωματικής προσοχής και διασπαστκής συμπεριφοράς/υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).

Paidopsixiatros Kentro Logotherapeias Ergotherapei
Παιδοψυχίατρος Κέντρο Λογοθεραπείας Εργοθεραπείας
Paidopsixiatros Kentro Logotherapeias Ergotherapei
Παιδοψυχίατρος Κέντρο Λογοθεραπείας Εργοθεραπείας Κ.Ε.ΘΕ.Σ.